Lees hier hoe je sieraden het beste onderhoudt en reinigt.

Bij het goed onderhouden en reinigen van sieraden heeft u er lang plezier van.

Draag sieraden alleen als het ook kan. Doe ze dus af als je gaat sporten, zwemmen (chloor in zwembadwater is heel slecht), schoonmaken (chemicaliën tasten het edelmetaal aan), douchen, handen wassen of slapen.

Bij ruige activiteiten, doe de sieraden liever af om schade te voorkomen.
Meest gestelde vragen:

 Wat is oxidatie en verdwijnt het na verloop van tijd?

 • Oxidatie (zwarte patina) is een behandeling van het oppervlak van zilver, waarbij een zwavelverbinding wordt gebruikt.. Hierna wordt het patina beschermd/bedekt met een transparante lak. Dit kan jaren bescherming bieden, maar hoe lang dit duurt, is bij ringen tevens afhankelijk bij welke werkzaamheden het gedragen wordt. Afwassen, tuinieren ed. laten sneller een verandering zien.  Alleen zachte zeep en koud water hebben geen invloed op het oppervlak
  Het aanbrengen van de patina in diepere lagen van een sieraad is blijvend.
  Is er een beschadiging ontstaan, is de kleur wat lichter geworden, dan kan de patina opnieuw worden aangebracht bij een juwelier of edelsmid bij u in de buurt. Bij een bestelling van een geoxideerd sieraad ontvangt u tevens een potje patina gel incl.gebruiksaanwijzing, zodat u het  zelf opnieuw kan aanbrengen.
 • Wat is zwart rhodium en vervaagt het na verloop van tijd?
 • Rhodium behoort tot de edelmetalen en wordt aangebracht om een hardere toplaag te creëren. Het is harder dan zilver en beschermt tegen krassen bij normaal gebruik van het sieraad (zie bovenstaande). Het kan dan langer bescherming bieden. Het is een toplaag, dus bij hard stoten en diepe krassen is de beschadiging te zien.Rhodium is wit of zwart. Bij vervaging of beschadiging kan de laag tegen betaling opnieuw worden aangebracht.
 • Hoe maak ik sieraden schoon?
 • Sieraden moeten met enige regelmaat opgepoetst worden. Zo behouden ze hun glans en blijven ze mooi glimmen. Wanneer de sieraden lastiger schoon te krijgen zijn kun je een zachte tandenborstel gebruiken waarop een beetje afwasmiddel/groene zeep wordt aangebracht en een beetje water. Hierna afdrogen en met een flanellen doek oppoetsen.
 • Let opgebruik nooit zomaar een schoonmaakmiddel of andere (bijtende) stoffen om je sieraad mee schoon te maken. Het kan het edelmetaal ernstig beschadigen.
 • Stenen: Als stenen gelijmd zijn, alleen oppoetsen met een vochtige zachte doek Stenen in een zetting kunnen ondergedompeld worden in sop, ook in combinatie met een tandenborstel worden schoongemaakt.Geen warm water gebruiken,aangezien stenen kunnen uitzetten en kapot gaan.

  Een aangebrachte matte finish op het sieraad. Is dat blijvend?   

 • Na verloop van tijd wordt het sieraad wat glanzender. Met name bij ringen gaat dit sneller. Er is meer wrijving en de glans van het zilver/goud komt weer tevoorschijn. Het is echter eenvoudig het sieraad mat te krijgen. Met een fijne Scotchbrite maakt u zachte, gelijkmatige bewegingen met de vorm van het sieraad mee. Even afspoelen en met een zachte doek na wrijven. Niet poetsen.

 

 

Share This